Als je vakantiefoto’s van Israëlgangers bekijkt, zou je zomaar de indruk kunnen krijgen dat de zon hier in Jeruzalem altijd schijnt en regen een zeldzaamheid is. Graag help ik je uit een droom. Alle vakantiefoto’s ten spijt; ook in Israël kan het flink regenen. Met alle gevolgen van dien. Ondertussen blijft men vurig bidden om meer regen.

Met enige verbazing bekeek ik eerder deze week de weersvoorspellingen voor Nederland. Het gebeurt niet vaak, maar deze week was het weer in Nederland een stuk aantrekkelijker. Foto’s die vanuit Nederland onze kant op kwamen, wreven het er nog eens extra in. Vrienden die de racefiets uit het vet hadden gehaald en zich met witte kuiten weer eens lekker in het zweet renden, koffiedrinken in de tuin of een prachtige zonnige boswandeling maken; het leek in Nederland allemaal te kunnen.

Nee, dan de situatie hier. Terwijl ik dit schrijf, vernikkelen mijn vingers van de kou (veel huizen hebben hier geen of slechte verwarming). De wind slaat ondertussen wild tegen de ruiten. Bij wijze van hoge uitzondering heb ik de kinderen vanmorgen met de auto naar school gebracht. De zware regenval maakt dat de 800 meter naar school meer dan voldoende is om doorweekt op school aan te komen – een paraplu ten spijt.

Zelfs mijn nachtrust heeft er stevig onder te lijden. En dat komt niet alleen door de zware donderslagen die ons met enige regelmaat ruw wekken. Nee, het is iets anders. Ik noemde het vanmorgen voorzichtig ‘mijn trauma’ – ik besef ondertussen dat er veel ernstiger trauma’s zijn. Het ‘trauma’ leidt er hoe dan ook toe dat ik regelmatig midden in de nacht in de regen buiten sta.

Het zit zo. Eind december leek het weer hier in Israël op wat we deze week doormaken. Liters water vielen ongecontroleerd uit de lucht. De miljoenen druppels vormden op ons ommuurde dakterras gretig een enorme plas water. Normaal gesproken maakt de afvoer daarmee korte metten. Helaas zat die verstopt…

Om zes uur ’s morgens werd ik gebeld door de onderburen. ‘Is de afvoer van jullie dakterras misschien verstopt? Het water stroomt hier langs de muren en de elektriciteit in ons appartement is uitgevallen.’ De diagnose was correct. Niet alleen het dakterras maar ook een aanzienlijk deel van onze woonkamer stond blank. En ondertussen bleef het maar door regenen…

Het vervelende voorval leidde tot onverwachte verbroedering in ons appartementencomplex. Buren die we tot dusver slechts kenden van een vluchtige groet, boden spontaan hulp aan. Hozend gingen we het overtollige water te lijf.

Omdat we het probleem niet echt boven water kregen, blijft mijn vertrouwen in de afvoer van het dakterras gering. Bij hevige regenval controleer omega horloges replica ik daarom regelmatig even of alles nog goed doorloopt – ook ’s nachts. En inderdaad, ondertussen verlangen we stevig naar de zomer.

En dan zit je op sabbat in de kerk. De voorganger dankt God voor de overvloedige regen van de afgelopen week en bidt hartstochtelijk of er ook in de komende week weer veel regen mag vallen.

We bidden mee; want inderdaad: regen is voor Israël een grote zegen. Het waterpeil in het Meer van Galilea staat nog steeds veel te laag en de droge zomer staat voor de deur. Alle regen is daarom welkom.

Ondertussen blijven we natuurlijk wel hopen dat de afvoer zijn werk naar behoren blijft doen…