Hoe een kerstboom bij de kribbe brengt. De verlichte spar zou hier in Israël zomaar eens een van de grootste aantrekkingsfactoren van het christendom kunnen zijn. 

Dit jaar vallen het Joodse Chanoeka en het christelijke Kerstfeest min of meer gelijk. Er zijn de nodige overeenkomsten tussen de feesten. Beide feesten bieden letterlijk licht in donkere dagen. Joden plaatsen een zogenaamde chanoekia, een negenarmige kandelaar, in het raamkozijn of naast de voordeur. Veel christenen geven de voorkeur aan kerstlichtjes in een boom 

In Nederland had ik met het fenomeen kerstboom niet zoveel. Alle gezelligheid ten spijt; het leidde maar af van de kern van Kerst: de geboorte van de Messias. Dat het ondertussen een van de aantrekkelijkste symbolen van het christendom lijkt te zijn, merken we hier in Israël.  

Vorig jaar schreef ik over de afkeer van de kerstboom in stevig orthodox-joodse kringen. Daarmee is echter niet alles gezegd. Een groot deel van de Israëlische bevolking is op z’n minst nieuwsgierig naar de groene spar. Alleen deze week al werd ons maar liefst driemaal gevraagd of we ook een kerstboom hebben. In bepaalde kringen in Nederland geldt een ontkennend antwoord als bewijs van rechtzinnigheid. Hier in Israël is het andersom. Hoe kun je christen zijn zonder kerstboom?  

Met enige regelmaat ga ik op pad met een Roemeense Holocaustoverlevende. De vriendelijke man is slecht ter been. Hij geniet er erg van als ik samen met hem -in de rolstoel- een rondje maak door de wijk. 
Samen met zijn vrouw is hij ruim veertig jaar geleden naar Israël verhuisd. Het Joodse echtpaar woont in een typisch Israëlisch appartement. Een kolossaal televisiescherm is het belangrijkste meubelstuk. Jarenlang stond er in de hoek naast de tv echter meer: een kleine kerstboom mét lichtjes. ‘Ik vond dat altijd zo gezellig in Roemenië. Het kan me niks schelen wat de rabbijn ervan vindt.’ 

Komende week openen veel kerken in de Oude Stad van Jeruzalem de deuren. Duizenden nieuwsgierige Joden drommen samen in de rijkversierde kerken om zich te vergapen aan de lichtjes, glitter en glamour. 
De Anglicaanse Christ Church, een bekend adresje voor Nederlandse toeristen, verwacht komende week maar liefst 4000 bezoekers. Naast lekkernijen en gezelligheid vraagt ook het Evangelie aandacht van de bezoekers. Er worden tal van diensten belegd. ‘Op hoop van zegen’, aldus voorganger David Pileggi. 

Ook buiten de diensten om klinkt het Woord. In het prachtige kerkbouw staan informatieschermen met teksten uit het Evangelie; in het Engels en het Hebreeuws. My eyes have seen your salvation, which you prepared in the sight of all nations: a light to lighten the gentiles, and the glory of your people Israel’ (Luk. 2:32) 

Hoe een kerstboom bij het Kerstevangelie brengt.